ULBS 2020: Alegeri cu plagiatori, masoni și... gay!

description

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu își alege noul Rector în data de 4 februarie, după ce Prof. univ. Ioan Bondrea a decis să se retragă din cursa pentru un nou mandat.

Deși depunerea candidaturilor nu s-a încheiat, jocurile de culise sunt în toi, iar cei câțiva candidați care sunt deja cunoscuți, au uitat de piftie, cozonaci și de cele Sfinte și s-au ocupat de negocieri cu mediul academic.

Din păcate, șerpăria și jocurile de culise care sunt scoase la iveală de aceste negocieri nu fac deloc cinste unei universități de prestigiu și cu atât mai puțin „mediului academic”, care pare să fie confiscat de interese oculte.

Cine candidează?

Din informațiile pe care le deținem până la această oră, toți candidații provin din actuala echipă managerială, fiind fie prorectori, fie decani.

Astfel, o vom vedea fugind după voturi pe Livia Ilie, actualul prorector responsabil cu strategia organizațională și financiară a Universității. Ea se va bate cu alți doi prorectori din echipa Bondrea: Claudiu Kifor, responsabil cu cercetarea și coordonarea studiilor doctorale și cu Ioan Marian Ţiplic, responsabil cu programele academice.

Din rândul actualilor decani vor intra în cursă: prof. univ. Sorin Radu, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și Liviu-Nicolae Mihăescu, fostul decan al Facultății de Științe Economice.

Desigur, nu este exclus să avem și alți doritori pentru funcția de Rector. Nu că nu ar fi deja destui, dar se pare că miza este una uriașă.

Care este, totuși, miza?

Fiind una dintre cele mai bogate universități din România, dar și cele mai prestigioase, funcția de rector rămâne o miză importantă pentru multe grupuri de interese, legitime sau nu, atât din interiorul instituției de învățământ, cât și din Sibiu. Bătălia se anunță una aprigă, iar principiile și etica academică par să fi fost lăsate deja de-o parte.

Mai interesant este că lupta se dă pe mult mai multe planuri decât și-ar fi imaginat un om de bună – credință care s-ar aștepta, probabil, ca rectorul să fie ales în urma unor dezbateri și a unui plan managerial prezentat în fața comunității.

Ei bine, să spunem lucrurilor pe nume!

Prima miză care îi mână în luptă pe cei trei prorectori (Ilie-Țiplic-Kifor) este chiar rivalitatea dintre ei și dorința de a prelua, fiecare cu propria – i gașcă, conducerea. Trebuie să menționăm că rivalitățile dintre cei trei sunt vechi, fiecare dintre aceștia dorindu-și să devină cel mai privilegiat prorector în fața „tătucului” Bondrea. Mai mult decât atât, toți trei știu foarte bine care este potențialul financiar al universității și contractele care pot fi încheiate (mai ales Liviuța, draga de ea), astfel că războiul va fi „pe viață și pe moarte”. Până acum, Livia Ilie pare să fie favorita rectorului Ioan Bondrea, care pare să-l fi determinat și pe Directorul General Administrativ, Conf. univ. Vasile Moţoc, să o susțină.

Rivalitățile nu sunt însă doar pe plan academic. Apartenența la diverse loji masonice din oraș a dat naștere unor adevărate ambiții în rândul tripletei de purtători de șorț Sorin Radu - Ioan Marian Ţiplic – Liviu Mihăescu. Dintre aceștia, Mihăescu pare să îi fi convins pe cei mai mulți dintre „frați”, fiind nelipsit în ultima perioadă de la ținute și agape masonice.

Nu în ultimul rând, candidații încearcă să își atragă și sprijinul politic. Astfel, Livia Ilie a convins-o pe Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului județean Sibiu, să îi dea o mână de ajutor în alegeri, însă nu este deloc agreată de membrii PNL din Universitate. La rândul său, (fostul ??) liberal Liviu Mihăescu poartă negocieri intense atât cu membrii PNL, cât și cu pesediștii sibieni.

Fără sprijin politic și cu prea puține voturi de la loji, Sorin Radu ar putea apela la comunitatea gay, cu care se pare că ar avea legături extrem de... intime! Trebuie să menționăm și că Sorin Radu este unul din oponenții Rectorului Bondrea, fiind scribul planului managerial al unui fost contracandidat de-al acestuia din urmă, iar acum s-ar bucura de susținerea a doi decani importanți de la ULBS: decanul Facultății de Medicină, Conf. univ. Gabriela Bota și decanul Facultății de Litere, Prof. univ. Andrei Terian.

Acestea sunt doar câteva informații despre cei care vor să conducă destinele Universității Lucian Blaga. Așteptăm cu interes lista definitivă a candidaților, care sperăm să cuprindă și nume „frecventabile”. Până atunci, nu putem decât să ne întrebăm: Cât de curate vor fi aceste alegeri și cât de imaculați sunt, de fapt, candidații?

Urmează o perioadă interesantă, în care vă vom delecta cu dezvăluiri senzaționale!

Nicolae Burbachi