Interese nelegitime, conflict de interese și acuzații de mită la ULBS

Chiar dacă nu s-a finalizat procesul de depunere a candidaturilor, câțiva dintre membrii actualei echipe manageriale și-au anunțat deja intenția de a intra în cursa pentru fotoliul de rector al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Așa cum am anunțat anterior, datorită indiciilor privind o serie de incompatibilități, dar și a lipsei de integritate în cazul unora dintre candidați, vom monitoriza atent întregul proces electoral. Primul nume care ne-a atras atenția, a fost acela al prof. univ. Livia Ilie, actual prorector responsabil cu strategia organizațională și financiară a Universității. Cadru didactic la facultatea de Științe Economice și prorector din anul 2012, Livia Ilie pare să știe cel mai bine care este potențialul financiar al universității, ea gestionând mai multe capitole bugetare, dar și proiecte cu bugete considerabile. Pentru început, vom analiza trei aspecte care ne-au fost supuse atenției de către Whistlebloweri, care reclamă fapte de corupție ale candidatului Livia Ilie.

Proiecte europene cu iz de mită, cercetate de autorități

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a avut calitatea de beneficiar al unor proiecte care urmăreau instruirea celor care doreau să devină antreprenori, precum și acordarea unui număr de 75 de ajutoare de minimis, destinate începerii unei noi afaceri.

În calitate de manager de proiect , Livia Ilie a solicitat, prin interpuși, suma de 3.000 de Euro de la fiecare beneficiar care dorea să fie declarat câștigător. Interpușii constau într-o firmă de consultanță cărora participanții la competiție erau obligați să le plătească suma de 3.000 de Euro, pentru a fi declarați câștigători. Trebuie menționat că Livia Ilie era cea care decidea cine sunt evaluatorii din juriu, dar și cei care monitorizau corectitudinea achizițiilor. Mai mult decât atât, pentru a-și servi propriile interese, Livia Ilie a schimbat metodologia concursului de planuri de afacere, cu acordul angajatei OIR Alba, Cristina Purcărea, un personaj extrem de controversat. Unul dintre aplicanți, exclus ca urmare a refuzului de a achita mita mascată, a formulat plângere penală. Este vorba despre domnul Lucian Zară, care a fost privat de dreptul de a beneficia de fondurile europene în baza unei competiții echitabile și corecte.

Conflict de interese prin angajarea membrilor familiei

Un alt aspect controversat este legat de angajarea soțului; Adrian Ilie, în cadrul proiectelor pe care le manageriază. În contextul egalității de șanse și gen, nu mai este imperios necesar ca bărbatul să aducă banii necesari traiului casnic. Cu toate acestea, nu putem accepta nici situația în care soția, cocoțată într-o funcție de mare responsabilitate și angajament, să își angajeze soțul, alcoolic notoriu, disprețuind legea. Un exemplu concret, în acest sens, îl constituie angajarea soțului Adrian Ilie, pe postul de expert, în cadrul proiectului „Clusters meet culture”, în luna decembrie 2012, încă din primele luni de mandat ale Liviei Ilie. Iar promovarea famigliei a continuat și în anii următori! De altfel, Adrian Ilie este un personaj deosebit de controversat în Sibiu. Acesta a fost implicat în afaceri dubioase cu fiul lui Eugen Iordănescu, Directorul executiv al Camerei de comerț Sibiu și colaborator dovedit al Securității comuniste. Dar, apucăturile corupte ale Liviuței nu se opresc aici: aceasta l-a promovat chiar și pe cetățeanul francez Thibaut Desmons, soțul numitei Maria Desmons-Macrea (nepoata Liviei Ilie), lector în cadrul ULBS, unde i-a înnoit contractul și i-a plătit inclusiv cheltuielile de subzistență. Desigur, cetățeanul francez Thibaut Desmons a beneficiat și de ajutoarele pentru antreprenoriat, gestionate de Livia Ilie și este implicat în alte proiecte alături de Ancuța Ilie, o altă poamă a famigliei.

Intervenții pentru apropiați

O altă situație care ridică mari semne de întrebare vis-a-vis de integritatea numitei Livia Ilie o reprezintă presiunile pe care aceasta le-a exercitat, față de actualul Rector, Prof. univ. Ioan Bondrea, pentru prelungirea contractului de muncă a Directorului General Administrativ, Conf. univ. Vasile Moţoc, care a ajuns la vârsta de pensionare. Livia Ilie are nevoie de Vasile Moțoc, pentru a își exercita influența și a opera în bugetul universității după bunul plac, iar nea Vasile este un susținător declarat al individei.

Oare comunitatea academică din Sibiu chiar își dorește un astfel de Rector?

Nicolae Burbachi