CAPUL LUI MOȚOC VREM!

description

Odată cu apropierea alegerilor pentru funcția de rector al Universității Lucian Blaga, ies la iveală detalii controversate nu doar despre candidați, ci și despre personajele din preajma acestora.

Astăzi revenim cu detalii despre Vasile Moțoc, Directorul General Administrativ al ULBS și un apropiat al familiei Liviei Ilie, fiind prieten de pahar cu Adrian Ilie, soțul alcoolic.

Nea Vasile Moțoc s-a născut în 3 ianuarie 1955, iar recent a împlinit frumoasa vârstă de 65 de ani. Deși e vârsta la care oamenii ies la pensie, Moțoc a ales să se bucure în continuare de salariul motivant de la universitate, motiv pentru care rectorul Ioan Bondrea i-a prelungit contractul, la insistențele Liviei Ilie. În acest caz, nu este vorba despre contractul pentru funcția de Conferențiar universitar ci de cea de personal TESA, funcție pe care o putea ocupa un tânăr absolvent.

Conform CV-ului, din 1979 și până în 1993, Moțoc a ocupat funcții de conducere, printre care și cea de Director Executiv, la Uzinele Independența – Virola din Sibiu. Surse bine informate ne-au confirmat că Vasile Moțoc a fost colaborator al Securității Comuniste, având deseori obiceiul de a-și turna subalternii, chiar pentru fapte banale precum lecturarea unor reviste de modă din Germania, activitate considerată de nea Vasile drept Propagandă capitalistă. În 1993, datorită zvonurilor existente în rândul muncitorilor, referitoare la notele informative semnate de Moțoc în perioada comunistă, acesta este nevoit să plece din Uzină. Este ajutat de alți foști turnători să ocupe un post și mai călduț, fiind încadrat Controlor financiar la Curtea de Conturi a României, unde parazitează până în 2005, când este primit la ULBS.

Din 2005, Vasile Moțoc este Director General Administrativ al Universității, funcție în care răspunde de Managementul achizițiilor publice și Management financiar, fiind totodată șeful direct al tuturor angajaților TESA.

În CV – ul postat pe site-ul ULBS, Vasile Moțoc nu pomenește nimic despre titlul de Conferențiar universitar, funcție pentru care se pare că nu îndeplinește criteriile. De altfel, se pare că puținele lucrări unde apare ca autor ar fi scrise de fostul rector Oprean, precum și de soția acestuia, fostă colegă de doctorat cu nea Vasile.

Nici la capitolul studii doctorale nu stă mai bine, acesta urmând cursurile Școlii Doctorale nu mai puțin de șase ani, în perioada 2001 – 2007, având-o coordonator pe doamna prof. univ. dr. Elena Drăgoescu.

Perioada în care a fost Director la ULBS este la fel de tulbure. Încă de pe vremea rectorului Oprean, Vasile Moțoc era cunoscut pentru că se ocupa cu măsluirea contractelor pentru lucrările de construcții: dublarea contractelor, lucrări fictive, întocmirea de acte adiționale semnate fără a se întocmi în prealabil nici un referat din care să rezulte necesitatea lucrării și nici nominalizarea echipamentelor achiziționate suplimentar. Practic, Vasile Moțoc a furat tot ce a putut, având un caracter infracțional înnăscut!

Furturile găștii Oprean – Moțoc au fost investigate de Justițiarul. Articolul, aici: https://www.justitiarul.ro/jaf-de-miliarde-la-universitatea-lucian-blaga-din-sibiu-i/

Ca dovadă suplimentară, Moțoc avea, în 2005 – anul în care s-a angajat – al patrulea venit din ULBS, după Rector și prorectori: 79.000 lei (cam 22.000 euro la acea vreme) în doar câteva luni: https://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1707504-profesorii-universitari-sunt-cei-mai-bogati-sibieni.htm După înlăturarea de la putere a tovarășului Oprean, în 2012, Vasile Moțoc a continuat activitatea infracțională, concretizată în special prin măsluirea licitațiilor. De data aceasta, însă, a făcut echipă cu un Prorector, rectorul Ionică Bondrea fiind prea naiv, dar și mai corect din fire.

După cum ați ghicit, partenera de ciordeală a lui Moțoc a fost (și este!) nimeni alta decât Livia Ilie, candidata pe care Moțoc face orice pentru a o susține, deoarece e singura care îi va gira în continuare atât postul de conducere, cât și ilegalitățile.

Chiar dacă are inteligența unui dovleac umplut cu văzduh, nea Vasile s-a descurcat de minune să intre pe sub pielea rectorilor și prorectorilor, dovedind un grad ridicat de servilism. Cu toate acestea, se nasc o serie de întrebări firești:

  • Cam cât de mare este nesimțirea celor care girează un astfel de corupt într-o funcție care putea fi ocupată de un tânăr absolvent?
  • Cât timp vor mai fi tolerați turnătorii fostei Securități în funcții – cheie?
  • Cât va mai trăi Moțoc din bani publici?

Nicolae Burbachi