Alegeri ULBS 2020: Votati si nu cercetati!

description

Continuam seria dezvaluirilor legate de procesul de alegere a Rectorului Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Presa locala a semnalat o serie de nereguli, referitoare la lipsa transparentei conducerii ULBS.

In urma articolelor postate de echipa Universitati Curate, reprezentantii Universitatii Lucian Blaga nu au adoptat nicio pozitie oficiala. Mai mult decat atat, s-a incercat in permanenta minimalizarea gravitatii dezvaluirilor, acestea fiind privite ca simple atacuri de campanie.

Am primit chiar si telefoane de la fostii colegi din Societatea Academica Romana, care ne-au rugat sa abandonam proiectul sau sa ne ocupam de alte centre universitare, intrucat acesta afecteaza parteneriatul cu ANOSR.

Concret, ANOSR s-a opus publicarii informatiilor (incontestabile) referitoare la ULBS, pozitia fiind determinata de interventiile repetate ale vicepresedintelui pe probleme educationale, Ana Duplava, studenta la Sibiu. Practic, ANOSR se transforma, cu ocazia alegerilor, intr-o masinarie de lobby pusa in slujba unei candidate. Cum ramane cu “dubla masura”, dragi studenti?

Asa cum am mentionat, publicatia sibiana Turnul Sfatului a publicat un articol in care reclama lipsa de transparenta si ruptura aproape iremediabila intre ULBS (de fapt, conducerea ULBS) si comunitatea locala. Practic, Universitatea Lucian Blaga se transforma, incet si sigur, intr-o casta inchisa, axata doar pe interesele unei parti minoritare a corpului profesoral, uitand faptul ca rolul sau trebuie sa fie centrat pe student si pe satisfacerea nevoilor de pe piata muncii.

Alegerile, pe repede - inainte!

Conform calendarului alegerilor, postat pe site-ul oficial, cei cinci candidati au la dispozitie doar 6 zile, intre 27 ianuarie si 1 februarie inclusiv, pentru activitati de publicitate (??) si campanie. Practic, in doar 6 zile (din care o zi de sambata, deci raman doar 5), cinci candidati trebuie sa ajunga sa discute cu cadrele didactice si cu studentii celor noua facultati. Este fizic imposibil sa se organizeze niste dezbateri serioase, care sa ofere sanse egale candidatilor si ocazia cadrelor didactice din fiecare facultate sa expuna problemele cu care se confrunta.

Ratiunea pentru care a fost conceput un astfel de calendar este simpla: actualul rector, prof. Dr. Ioan Bondrea ar fi dorit al treilea mandat, printr-o fenta practicata in mai multe universitati: intreruperea artificiala a mandatului, deoarece actuala versiune a Legii 1/2011 permite fiecarui cadru didactic sa exercite doua mandate COMPLETE. Astfel, Bondrea a urmarit sa obtina al treilea mandat, prin intreruperea fictiva a celui de-al doilea.

Dar, conform zicalei “nu e pentru cine se se pregateste, e pentru cine se nimereste”, comunitatea academica i-a transmis semnalul ca nu mai este dorit la conducere, fiind la un pas de a pierde chiar locul din Senatul Universitatii. Referitor la acest episod, gurile rele zic ca semnalul a fost regizat chiar de catre Livia Ilie, care in primele zile din decembrie 2019 putea fi vazuta prin mai multe facultati, unde ducea munca de convingere pentru eliminarea din Senat a mai multor colegi, printre care contracandidatii sai, dar si rectorul Bondrea. Practic, Livia Ilie i-a dat un branci prietenesc celui care a promovat-o, pentru a-si crea un culoar favorabil.

Astfel, graba de a organiza niste alegeri cu un singur candidat ne-au adus in situatia in care vom avea dezbateri facute pe genunchi.

Ascundem gunoiul sub pres!

Daca lipsa dezbaterilor afecteaza in principal comunitatea academica, ULBS a adoptat o pozitie stranie si in privinta comunicarii cu actorii principali din presa. Astfel, in cazul acuzatiilor aduse unor candidati, universitatea a refuzat sa ofere puncte de vedere si documente, incalcand flagrant prevederile Legii 544 prinind accesul la informatiile de interes public. Singurele reactii au constat in pozitia Rectorului Bondrea, care ne explica beneficiile ascunderii gunoiului sub pres, in numele prestiguilui si al bunei evaluari institutionale, dar si articolul postat de lautarulnghes, de la SAR, articol comandat si recompensat de candidata Livia Ilie.

Astfel, in acceptiunea reprezentantilor ULBS, problema consta in faptul ca o serie de cadre didactice au dezvaluit nereguli evidente si nu problemele in sine, unele cu iz penal!

In acest context, lansam o serie de intrebari publice:

  • Care sunt perioadele in care Adrian Ilie, sotul Liviei Ilie a predat la ULBS in ultimii 8 ani?
  • Care sunt sumele cu care a fost remunerat, atat pentru activitati didactice, cat si pentru alte activitati (implicarea in proiecte) numitul Adrian Ilie?
  • Cate societati, beneficiare ale programului Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor au incheiat contracte cu firme de consultanta, in perioada de accesare si implementare a planurilor de afaceri?
  • In ce baza si pe ce criterii a fost angajat Thibault Desmons la ULBS? Ce realizari academice il recomanda, avand in vedere ca nu s-a identificat niciun articol academic avandu-l ca autor?
  • De ce nu se iau msuri fata de cei care nu isi indeplinesc norma de cercetare? Exista anumite derogari pentru prorectori, in acest sens?

Cu o astfel de abordare, ULBS se indeparteaza tot mai mult de comunitatea locala, de partenerii media, dar, cel mai grav, de beneficiarii primari ai sai: studentii!

Nicolae Burbachi