Adevarata CULME A PLAGIATULUI: candidatii la functia de Rector al ULBS au plagiat planurile manageriale!

Ieri, 22.01, ziarul online Turnul Sfatului din Sibiu a publicat un articol devastator la adresa unor pretendenti la functia de Rector al ULBS. Conform jurnalistilor sibieni, Livia Ilie si-a plagiat aproape integral planul managerial, in timp ce Sorin Radu l-a printat si apoi la scanat, pentru a nu putea fi supus testului antiplagiat!

Ceilalti trei candidati s-au rezumat la a “prelua” doar cateva fraze, care se inscriu in limitele ralierii la respectivele idei (Prof. Tiplic si prof. Mihaescu), sau au copiat propriul CV, cum este cazul Danielei Preda.

Astfel, in cazul Liviei Ilie, Turnul Sfatului precizeaza ca procentul de plagiat este de 68,22%, textul fiind copiat pur si simplu din Strategia Univesitatii. Softul antiplagiat a detectat fraze identice care depășesc 25 de cuvinte, situatie ce se regaseste rareori în limbajul comun.

Practic, Livia Ilie, cel mai contestat dintre cei cinci candidati, dorete sa ocupe functia de Rector fara sa fie in stare sa conceapa un plan propriu, in baza caruia sa participe la dezbateri.

Aroganta si nesimtirea unor astfel de candidati, care se vad deja castigatori, denota incompetenta si dispret pentru valorile pe care comunitatea academica ar trebui sa se bazeze. In mod normal, o astfel de candidatura ar trebui invalidata de indata, iar personajul sa fie cercetat de Comisia de etica.

O alta situatia stranie este cea a decanului Sorin Radu, care a postat un plan managerial printat si scanat, care nu a putut fi supus testarii. Cu toate acestea, sure apropiate acestui candidat ne-au confirmat ca acest document contine similitudini cu alte documente. De altfel, Sorin Radu a mai recurs la plagiat si cu ocazia “redactarii” unor lucrari ce au fost publicate in volumele conferintelor, sau in reviste de specialitate. Vom reveni saptamana viitoare cu detalii incendiare despre domnul Radu.

In ceea ce ii priveste pe candidatii Marian Tiplic si Liviu Mihaescu, situatia este una nomala, acestia preluand doar cateva idei din alte planuri manageiale, de la alte universitati. Astfel, in cazul prof. Tiplic este vorba doar despre o fraza, iar in cazul prof. Mihaescu, se mentioneaza ca nu este vorba de o copiere cuvânt cu cuvânt a unei lucrări și nici de preluarea formei de prezentare a proiectului managerial, ci doar de o serie de idei adaptate contextului de la Sibiu. Specialisti din ARACIS ne-au precizat ca preluarea de idei si bune practici este normala si nu poate fi inclusa in seria plagiatelor.

Al cincilea candidat, conf. Daniela Preda, a copiat doar propriul CV, acesta fiind identic cu cel postat pe site-ul ULBS.

In urma publicarii articolului, Livia Ilie a venit cu o reactie furibunda, in care isi asuma meritul de a fi coordonat echipa care a redactat Strategia ULBS, argumentand ca, astfel, nu poate fi vorba de plagiat in cazul ei. Cu toate acestea, o simpla lecturare a planurilor manageriale ne arata ca Livia Ilie nu a venit cu nicio masura noua, intregul plan fiind o compilatie de trimiteri la Strategia ULBS, alaturi de alte banalitati si truisme.

In incheiere, ne intrebam care este gradul de competenta al unor indivizi inapti sa redacteze un plan managerial.

Cum vor putea acestia sa conduca o universitate, cu un astfel de vid de idei si in lipsa unor competente manageriale elementare?

Plagiatul merge mana in mana cu coruptia, nu doar in politica, ci si in universitati!