La UPB există reprezentanţi legitimi ai intereselor studenţilor?

December 22, 2013 in București , Concurs by Daniel-Cătălin Poțincu

În ultimul articol vă vorbeam despre Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.Articol la sfârșitul căruia vă spuneam că studenții reprezentanți nu comunică studenților de rând anumite hotărâri și discuții din forurile decizionale și alte informații la care au acces și ar trebui să fie publice în baza legii respective.Despre încercarea de a aplica Legea 544 în UPB puteți citi integral aici.

Așa cum v-am promis, acest articol va face referire la studenții reprezentanți și atitudinea acestora legată de problemele studențești.

Conform codului drepturilor și obligațiilor studentului și de asemenea Legii Educației Naționale, studenții au dreptul de a fi reprezentați în structurile decizionale și administrative ale facultăților și universităților.

De asemenea conform documentelor respective studenții participă în proporție de 25% la deciziile luate la nivel de facultate și universitate.

În legea educației am găsit și o scurtă definiție a studenților reprezentanți care sună cam așa: „Ei sunt, de drept, reprezentanţi legitimi ai intereselor studenţilor, la nivelul fiecărei comunităţi academice.”

Recapitulând aceste trei paragrafe îmi dau seama că am dreptul să fiu reprezentat de un grup de oameni care participă la luarea unei decizii și care militează pentru interesele mele și ale colegilor mei.

Am dat ca exemplu într-un articol anterior o hotărâre a senatului UPB prin care taxa de restanțe a fost aproape dublată și hotărârea a fost publicată după trei săptămâni de la ședința respectivă a senatului.Toți studenții cu care am avut ocazia să vorbesc mi-au spus nemulțumirea față de mărirea acestei taxe.

În senatul UPB avem 32 de studenți reprezentanți, care teoretic au fost aleși prin vot direct,universal și secret de către toți studenții de la Poli. Ei au considerat că dublarea taxei de restanță este unul dintre interesele studenților pe care îi reprezintă.

V-ați gândit vreodată că un student și-ar dori să aibă taxe mai mari în universitate?

De asemenea acești tineri iau parte la toate ilegalitățile despre care vă vorbeam în articolele anterioare și nu cred că militează pentru rezolvarea lor in forurile decizionale, scuza pe care o găsesc fiind că toate generațiile care au terminat la Politehnică au trecut prin aceleași probleme, ne-am găsit noi acum să ne plângem după 24 de ani de democrație.

Întocmai, ne-am săturat de bătaia de joc la care suntem supuși în fiecare zi, iar dacă reprezentanții noștri merg la ședințe doar să semneze condica de prezență, trebuie să găsim o modalitate să milităm pentru interesele noastre.

Trebuie să definesc un lucru foarte important înainte de a vă povesti o întâmplare legată de alegerea studenților în funcții de reprezentare, este un lucru real pe care l-am redenumit pentru că nu vreau să îi fac publicitate gratuită.

„Gruparea federativă X” – este o structură federativă, formată din asociații,organizații,sindicate, ligi studențești reprezentative, care deleagă studenți reprezentanți în structurile decizionale ale facultăților, universității și în diverse funcții administrative.

Această grupare X, a monopolizat Politehnica, având membrii în toate consiliile facultăților, în senatul UPB și președinți de cămin în toate căminele UPB.

Să recapitulăm, studenți reprezentanți, sindicate reprezentative, federația reprezentativă X, dar interesele cui reprezentați?

Să vă povestesc cum s-au desfașurat alegerile șefilor de cămin din mai 2013.Am auzit zvonuri cum că situații similare au fost în toate căminele de la Poli, pentru două dintre ele știu sigur, de restul poate mă lămuriți voi.

Plecasem de la facultate după o zi cu normă întreagă de inginerie.Ajung în cămin, unde la intrare mă întâmpină o masă la care erau așezați câțiva tineri.Pe masă se afla o cutie de carton, lipită cu scotch și pe care era scris cu pixul, foarte dezordonat de altfel, „Alegeri șef de cămin”.Colegii mei își căutau numele pe liste pentru a vota, dar fără să prezinte vreun act de identitate, nimeni nu știa de existența acestor alegeri înainte să vadă cutia de carton din holul căminului.

Merg și eu la masa respectivă și mă întreabă o domnișoară cum mă numesc, îi spun și după ce mă găsește îmi face un semn în dreptul numelui și îmi dă o foaie ruptă cu rigla pe care scria un singur nume și îmi spune „Scrie DA acolo!”.

Am refuzat să votez, deși dumneaei mă îndemna și cum să-mi exprim votul, cu DA pentru unicul candidat.

Aflu apoi că defapt candidatul este fostul șef de cămin, a cărui activitate nu a fost resimtită în rândul studenților.

O întreb pe domnișoara din comisia de vot cine a organizat alegerile și de ce nu au fost anunțate în prealabil pentru ca orice student să își poată exercita dreptul de a candida.

Aflu că organizator a fost asociația Y, membră a grupării federative X, iar candidatul nostru fiind unul dintre membrii fondatori ai asociației respective.

Facultatea mea având două cămine, aflu de la colegii mei că aceiași situație a fost și acolo, de altfel singura candidată fiind un alt membru fondator al asociației Y.

Indignat fiind de aceste fapte, am scris o contestație și am adunat 107 semnături din cele două cămine, semnături prin care studenții care locuiau în aceste cămine erau nemulțumiți de încălcarea întregului regulament de alegeri.

Totul s-a întâmplat într-o singură noapte.A doua zi am mers cu această mică petiție la secretariatul facultății unde am cerut și număr de înregistrare în urma depunerii acesteia.

Mi s-a spus că eu locuind într-un anume cămin, nu pot contesta rezultatul alegerilor din celelalte cămine, de parcă cele 107 semnături erau toate ale mele.Atunci am simțit că asta este picătura care a umplut paharul, fiind foarte nervos apreape că am țipat, „Condamn încălcarea fiecărui alineat al regulamentului, este necesar ca alegerile să fie refăcute”

Bineînțeles că au fost diferite persoane care au încercat să ne intimideze, pe mine și pe cei care au oferit semnătura de susținere a contestației.A fost creată și o petiție prin care semnatarii să își retragă prima semnătură, și au fost mulți care au retras semnătura.

Alegerile au fost refăcute după o săptămână în decursul căreia nu am putut fi convins să retrag contestația.Rezultatul în cele din urmă a fost același, mecanismele de manipulare fiind diverse, dar am considerat acest rezultat o victorie glorioasă pentru că am reușit să oferim un gram de transparență și democrație pentru două dintre căminele din Regie.

Ne așteptăm ca în mai 2014 alegerile să se desfășoare după cum i-am învățat, în orice caz suntem cu ochii pe ei.

Am găsit după lungi căutări pe internet drepturile și obligațiile studenților reprezentanți pe site-ul Asociației Studenților din Universitatea Suceava(ASUS).Totodată vreau să le transmit tot respectul celor de la ASUS pentru metodologia de alegere a studenților reprezentați și pentru modul în care își reprezintă studenții.

Studenții reprezentanți au următoarele obligații:

–          De a reprezenta interesele studenţilor fără a fi influenţaţi de alţi factori interni sau externi;

–          De a informa studenţii pe care îi reprezintă cu privire la activităţile desfăşurate şi deciziile luate încadrul structurilor în care aceştia participă ca reprezentanţi (Consiliul Facultăţii, Senat şi Consiliude Administraţie, Comisii la nivel de universitate sau facultate);

–          De a asigura diseminarea informaţiilor în maximum 3 zile lucrătoare;

–          De a răspunde în faţa studenţilor pe care îi reprezintă şi a organizaţiilor studenţeşti legal constituite, reprezentative pe universitate;

–          De a face publică şi de a denunţa orice tentativă de influenţare a deciziilor lor;

–          De a consulta studenţii pe care îi reprezintă în procesul de luare a deciziilor;

–          De a transmite către studenţii pe care îi reprezintă rapoarte semestriale şi un raport de activitate la finalul mandatului.

Eu până acum nu am văzut nici un raport de activitate și nici nu mi-au fost comunicate informații și hotărâri din structurile decizionale menționate mai sus.De asemenea nu am fost consultat în procesul de luare a deciziilor.

În perioada aprilie-mai 2014 vor fi organizate alegeri pentru studenți reprezentanți.Nu vă așteptați să fiți anunțați din oficiu în legătură cu perioada exactă de alegeri și metodologia acestora.Trebuie să insistați în cadrul facultății voastre pentru a vă putea exercita dreptul la candidatură, iar facultatea nu poate pune condiții studenților care vor să candideze, deci după cum spune Legea Educației Naționale, vă puteți depune candidatura indiferent de rezultatele pe care le aveți la școală.

Până atunci consider că ar trebui să vedem pe site-urile facultăților și al UPB cine sunt acești reprezentanți și să îi tragem de mânecă pentru a-și respecta obligațiile.

Să nu îi mai credeți pe cei care spun „N-ai nici o șansă pentru că nu ești din gruparea X”.

Consider că gruparea X nu reprezintă interesele studenților din Universitatea Politehnica din București, ei nu au avut nimic de spus la faptul cu plătim taxe care nu pot fi acoperite de cheltuieli, nu ne informează și nu ne consultă în legătură cu deciziile luate în structurile din care fac parte. În timp ce noi încercăm să ne apărăm drepturile, neavând o putere de negociere în fața decidenților din UPB, gruparea X organizează concerte în curtea Politehnicii, împart bomboane de Halloween, și promovează serviciile unui club în care oferă băuturi gratuite membrilor săi, și în timpul campaniilor electorale vin să scoată studenții din cămin pentru a promova candidații unui anumit partid politic.

Dragi colegi de la Poli, vă rog să îi trageți la răspunede pe acești studenți reprezentanți în legătură cu problemele resimțite de voi, iar dacă nu vor avea nici un răspuns, eu personal mă voi oferi să le scriu demisia.

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

20 − = 19

1 commentariu

  1. Salut, ai mare dreptate in ceea ce ai scris legat de reprezentantii studentilor in facultate si in senat, am fost student in senatul UPB acum cativa ani buni si m-am implicat destul de activ in senat si in consiliu facultatii, pentru ca nu am fost pus acolo de catre nici o asociatie de studenti, in ultimul an de mandat s-a dat o hotarare de senat prin care studenti alesi in senat pot fi alesi numai de asociatiile de studenti. Am apucat sa interactionez cu acesti studenti senatori(marionete senatori) pusi in functie de asociatia X care voteaza numai cum li se zice care nu au caracter sa se impuna in fata rectorului sau a decanului. Sefi de camin sunt alesi la fel totul datorita pentru a putea manipula cat mai bine studentii.

    (0)(0)