La UMF Carol Davila există zeci de lucrări de diploma plagiate. Reprezentanții comisiei de etică nu sunt de găsit

April 10, 2013 in Analiză , București , Concurs by

Centrul de Investigatii Media a descoperit zeci de lucrări de diploma ale absolvenților Facultății de Medicina Dentară din cadrul Universității “Carol Davila” din București. Lucrările cu pricina aparțin unor studenți care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultății, profesorul Alexandru Bucur. Profesorul este și vicepreședinte la Comisia de Medicină Dentară din Colegiul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Începând cu anii 2007-2008 și până în 2011, afacerea plagiatelor a luat amploare. Printre primele cazuri, se numără studenții Balazadeh Farshad și Orania Calesu. Ei și-au predat lucrările de diplomă, iar cele două teze aveau același titlu: “Tratamentul chirurgical al prognatismului mandibular anatomic”. Conținutul era aproape identic. Singura diferență era aceea că Orania Caleșu prezenta mai multe cazuri clinice. Concluziile celor două lucrări sunt și ele identice. Ambele lucrări de diplomă au fost făcute sub coordonarea profesorului Alexandru Bucur.

Imediat după ce rectorul UMF “Carol Davila”, Ionel Sinescu, a sesizat comisia de etică a universității, profesorul Alexandru Bucur s-a autosuspendat din funcţia de decan până la clarificarea cazurilor de plagiat.

Profesorul Bucur nu este la primul scandal de proporții majore. În anul 2011, acesta era acuzat de malpraxis. Gabriela Rândaşu, fostă pacientă a profesorului, îl acuză că ”a sluțit-o pe viață” după ce i-a greșit diagnosticul și operația. La mai bine de doi ani de la începerea procesului, dosarul este încă în stadiu incipient. Avocata Gabrielei Rândașu, Simona Gheorghe,  ne-a spus că: din păcate, dosarul a stat pe loc. Nu fac comentarii de ce. De-abia acum ne-au chemat să discutăm despre obiectivele expertizei și nu știu în care cincinală ne vor chema la IML să facă expertiza medico-legală. Suntem în aceeași situație ca la început, deși dosarul e de ani mulți pe rol”.  Am întrebat-o pe avocată dacă a sesizat și Colegiul Medicilor, unde profesorul Alexandru Bucur are o funcție de conducere, aceasta spunând că: ”nu sunt obligată să apelez la această procedură și știam că are prieteni mulți pe-acolo, deci nu mă ajuta la absolut nimic. Am mers direct pe plângere penală”.

Pacienta Gabriela Rândașu cere de la fostul decan daune morale şi materiale de 300.000 de euro.

 ”Clienta mea a fost în Germania și a cheltuit bani ca să-și salveze viața. Colegiul Medicilor nu ne-ar putea acoperi prejudiciul prin decizia pe care ar fi putut s-o dea, dublat de decizia pe care aș fi putut s-o ia în defavoarea mea și în favoarea lui (n.r. Alexandru Bucur). Eu una nu am încredere, dacă altcineva are încredere, asta e. Dar e dreptul meu să n-am încredere în Colegiul Medicilor.”,  

Simona Gheorghe, avocata pacientei Gabriela Rândașu

 L-am contactat telefonic pe rectorul Ionel Sinescu pentru a afla cum este posibil ca un profesor cercetat penal poate fi ales în funcția de decan și am aflat că ”în acel moment, nu exista niciun fel de acuzație care să fi fost decisă și fără îndoială că a semnat niște documente care se cer înainte de a candida la o astfel de poziție. În acest moment s-a autosuspendat și toată situația dumnealui se găsește la comisia de etică a universității, care o evaluează cuvânt cu cuvânt – fiecare teză și toate lucrurile care au fost scoase în evidență în presă. (…) Comisia de etică va decide, apoi vedem ce trebuie făcut.”

Conform datelor oficiale, furnizate de conducerea universității în cadrul unui studiu realizat de Student ARC, sediul comisiei de etică a Universității ”Carol Davila” se află într-un cabinet medical de la Institutul de Medicină Legală. Altul decât cel al președintelui comisiei, doctorul Curcă Cristian. 

Înafară de adresa personală de e-mail a doctorului Curcă și un număr de telefon de la secretariatul Institutului de Medicină Legală, nu există alte date de contact pentru comisia de etică. În schimb, secretara de la IML ne-a promis că va reveni cu un telefon imediat ce doctorul Curcă va fi disponibil.

Au trecut trei zile de atunci.

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

+ 61 = 65

2 commentarii

  1. Oare de ce nu mă surprinde?

    Asta se întâmplă la 80% din facultățile din România, iar UMF-ul nu a putut să stea departe de aceste jocuri murdare ale unora din conducere. Este păcat pentru că un astfel de om fără pic de simț al responsabilității (că atât mai mult cu cât este într-o poziție de conducere) mai pune încă o pată pe UMF ca și instituție ...

    (0)(0)
  2. NU, nu va fi decat primul pas-al-inceputului-de-drum (cu asta raspund la intrbarea dvs. finala). Vom putea vorbi de un temeinic inceput de drum abia peste 5 sau 10 sau chiar 20 de ani in care FIECARE teza de licentza si de doctorat va fi verificata pentru continutul de plagiat pe care l-ar putea contine. De ce asa ? Ce rost mai are, atunci, comisia de acordare a titlurilor in chestiune, licentzit/doctor ? Cine cunoaste situatia "din teritoriu" stie ca acolo s-a impamantenit un MOD DE A GANDI conform caruia orice mijloc e bun ca sa treci acest ultim hp inspre mult dorita bucata de hartie care te "intituleaza"..., mai ales ca examenele pe parcursul drumului se iau cam tot in acelasi spirit. E vorba, asadar, de a corecta o MENTALITATE GENERALIZATA. Asta cere timp si rigoare neabatuta. In cercetarea stiintifica SUSTINUTA DE BUGETUL PUBLIC (fiindca alta NU AVEM). Lucrurile stau doar putzin diferit, in esentza, insa... cam la fel. Dovezile nu au iesit inca "pe sticla", dar ele exista ! Aici, insa, se practica o hotzie mai "sofisticata", dar tot hotzie; dovezile asteapta, in arhive, sa devina interesante pentru mass-media, adica generatoare de scandal rasunator si, deci, de aduentza (rating). Poate va veni si vremea aceea.

    (0)(0)