La ASE există reprezentanți ai studenților?

March 22, 2014 in Uncategorized by Popa

Viaţa de student poate fi plină de surprize. Ştim, ne plac surprizele plăcute, dar ce facem atunci când un factor de decizie de la nivelul facultăţii ia o decizie care îţi dă peste cap toată “strategia” pe care ţi-ai făcut-o la începutul unui semestru (de exemplu, un profesor schimbă înainte de examen metoda de evaluare fără să se consulte cu studenţii)? În momentul ăla îţi trec prin cap zeci de gânduri, unele paşnice, altele mai violente. Vrei să te duci la conducerea facultăţii şi să-ţi reclami profesorul, dar acelaşi lucru vor să-l facă şi ceilalţi colegi ai tăi. În astfel de momente îţi aminteşti că parcă la începutul anului ţi-ai ales un reprezentant de grupă/serie/an. Nu ştiu dacă atunci când l-ai ales ştiai exact care e rolul lui sau dacă este o persoană serioasă, care chiar doreşte să-i reprezinte pe cei care l-au ales sau urmăreşte doar să-şi apere interesele. Rolul studentului reprezentant, pentru cei care nu s-au interesat să-i afle îndatoririle înainte de a-l alege, este de a face cunoscute problemele/ideile studenţilor la nivelul conducerii facultăţii/universităţii. El este vocea studenţilor pe care îi reprezintă, acel spirit dinamic pregătit întotdeauna să ia atitudine!

 

Prin toate regulamentele de reprezentare pe care le-am studiat scrie clar că “Studenţii, prin intermediul studentului reprezentant, sunt consultaţi cu privire la stabilirea examenelor”. Însă din păcate, la ASE lucrurile stau puţin altfel. Te trezeşti că ai două examene în 3 zile, eventual şi de la 7.30 dimineaţa şi pe tine nu te-a întrebat nimeni dacă eşti de acord cu asta. Doamnele secretare îţi vor spune că doar în zilele şi la ora aia au găsit săli libere, că e vina şefului de serie că nu a venit la ea să-i spună când vreţi să daţi examenul. Ăsta e un alt moment când te întrebi  “De ce l-am ales reprezentant?” Dar el oare mai este student, pentru că nu l-am mai văzut pe la cursuri?”. Uite aşa, nepăsarea ta din timpul semestrului, atunci când nu prea te interesează ce se întâmplă în jurul tău la nivel administrativ, academic, se transformă într-un coşmar în sesiune. Îţi promiţi că vei schimba ceva, că la anul vei fi mai responsabil în alegerea reprezentantului tău, că nu vei mai permite să suferi de pe urma indiferenţei altora. Îţi promiţi că vei fi mai responsabil, că te vei implica şi vei face o alegere mai bună!

Cumva treci de sesiunea asta cu examene puse în zile şi ore nepotrivite şi te hotărăşti să te informezi cu privire la structurile de reprezentare din ASE. Astfel afli că toţi şefii de serie formează “Consiliul Studenţilor”. Următoarea “ramură” de conducere este “Consiliul Facultăţii”, unde studenţii au 25% din locurile disponibile. Dacă doreşti să depăşeşti reprezentarea la nivel de facultate poţi candida pentru un loc în Senatul Studenţilor, cea mai înaltă structură studenţească de reprezentare, câştigând  astfel drept de vot asupra deciziilor ce se iau la nivelul Senatului universitar.

De curând, au avut loc alegerile pentru studenţii reprezentanţi şi în universitatea noastră. Faţă de primul semestru, am primit şansa de a stabili, prin colaborare cu domnii profesori, calendarul examenelor din sesiunea de vară, mai mult decât atât, avem studenţi consilieri în Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, nişte oameni care să ne apere interesele şi drepturile, să ne asculte şi să vină cu soluţii la problemele întâmpinate. Curând, se vor desfăşura alegerile pentru Senatul Studenţilor, aşa cum spuneam şi mai sus, cel mai influent for decizional în care vocea studenţilor se poate auzi. Beneficiem de două locuri de drept, două persoane care vor susţine poziţiile noastre, “vor traduce” revendicările şi solicitările studenţilor pe înţelesul conducerii Universităţii.

A candida pentru poziţia de student reprezentant înseamnă a-ţi asuma o responsabilitate, de aceea trebuie să fii sigur că eşti capabil să aperi interesele colegilor tăi. Funcţia de student reprezentant este o funcţie în care eşti investit de către colegii tăi, pentru a-i ajuta când întâmpină anumite dificultăţi şi pentru a face tot ce îţi stă în putinţă să le aperi dreptul la un învăţământ de calitate şi echitabil. Tu devii avocatul studenţilor, un avocat plătit cu încrederea lor, cu alte cuvinte ai şansa să faci ceva care să conteze. Tot tu, studentule la ASE, te rog să fii responsabil, implicat şi proactiv!

Vocea ta poate fi auzită doar dacă îţi doreşti asta cu adevărat!

Iulian Tărâţă

Membru al departamentului Educaţional SiSC

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

+ 79 = 80

0 commentarii