Eu cu cine votez?

March 3, 2014 in Uncategorized by Popa

Câțiva dintre noi am primit acest drept nu cu mult timp în urmă, așa că ne-am pus această întrebare de câteva ori, dar niciodată nu am reuşit să aflăm răspunsul.

Că tot vin alegerile studenţilor reprezentanţi, o să încerc să expun mecanismele care stau la baza reprezentării într-o democraţie.

După cum probabil ştiţi, democraţia este un concept grecesc, care este un regim în care poporul este suveran şi îşi exercită puterea în mod direct. În Grecia antică, reprezentanţii cetăţenilor erau aleşi prin tragere la sorţi pentru că, practic, tot adunarea generală decidea legile după care să funcţioneze societatea lor.

În ziua de azi, acest concept de adunare generală s-a pierdut din cauza faptului că este imposibil din punct de vedere fizic ca fiecare cetăţean să fie implicat direct în procesul de decizie al legislaţiei. În democraţia de astăzi din majoritatea instituţiilor “democratice”, puterea s-a răsturnat, adică aleşii dictează poporului şi nu invers, fapt care se întâmplă chiar şi în ASE. Un exemplu concret ar fi faptul că în metodologia de alegere a reprezentanţilor studenţilor există nişte condiţionări precum media minimă 8, condiţionări care sperăm că, în timp, vor dispărea, pentru că e dreptul fiecăruia dintre noi să alegem pe cine investim cu votul nostru şi nu este în măsură nimeni să ne pună restricţii de genul acesta.

Această problemă nu o putem pune doar pe umerii aleşilor, pentru că până la urmă este datoria celor care au puterea să o păstreze şi aici mă refer la faptul că responsabilitatea de a controla acţiunile reprezentanţilor ne revine nouă, cei care îi votăm. Dacă am fi un pic mai critici în compararea candidaţilor, dacă am încerca să le atragem atenţia mai des când fac ceva ce nu ne place, dacă i-am trage la răspundere mai aspru pentru că se folosesc de puterea noastră în interes personal, cu siguranţă că ar funcţiona mai bine tot acest proces şi prin urmare lucrurile ar sta altfel.

Aşadar, vă încurajez ca în alegerile care urmează să aibă loc să fiţi cât mai critici şi asiguraţi-vă că cei pe care îi alegeţi vă susţin cu adevărat interesele!

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

+ 45 = 46

0 commentarii