Cum se distribuie bursele în Universitatea din Bucureşti?

December 20, 2013 in București , Concurs , Oraș , Uncategorized by V.

 

Când vine vorba de burse, un drept al studenţilor cu rezultate bune la învăţătură, Universitatea din Bucureşti are “harul” de a administra fondurile destinate celor merituoşi în cel mai rău mod posibil.

Primul fapt concret, petrecut chiar în acest an, este legat de întârzierea distribuirii şi a plăţii burselor. Astfel, deşi anul universitara început la data de 1 octombrie, listele finale cu cei care primesc burse anul acesta s-au afişat la începutul lunii decembrie.

Motivaţia dată de Universitate este aceea ca fondul destinat burselor a venit foarte târziu de la minister, motiv pentru care au întâmpinat dificultăţi în a trimite banii mai repede către facultăţi.

Stăm însă şi ne întrebăm dacă nu cumva Universitatea ar fi dispus de fonduri proprii prin care să amortizeze această întârziere şi să evite, în felul acesta, plata unor bani pentru studenţi, pentru care, poate, aceasta este singura sursă de venit. Şi este de la sine înţeles că un student nu se poate întreţine la facultate retroactiv, chiar şi cu bursa primită pentru lunile trecute.

Un al doilea fapt concret, este legat de modul de atribuire al burselor în facultăţi. În majoritatea dintre acestea nu a existat un regulament afişat public pentru studenţi, nu a fost afişat cuantumul total luna de care facultatee beneficiază şi, nu în ultimul rând, nu au existat niste criterii de acordare a burselor de studiu şi a celor de merit, criteria făcute publice şi la care să aibă acces toţi studenţii.

Am să dau drept exemplu un caz particular, din cadrul Facultăţii de Psihologie, care îmi este accesibil şi la care încă nu am reuşit să găsesc un răspuns: deşi numărul studenţilor de la buget la specializările masterale nu este diferit, s-au făcut totuşi diferenţe în acordarea burselor pe specizalizare. Spre exemplu, la unul din mastere, s-au acordat 3 burse de merit, pentru primele 3 persoane, care au avut media 10. Al patrulea student, de la aceeaşi specializare, tot cu media 10, nu a mai fost luat în considerare şi, practic, a pierdut dreptul la bursă.

Cu toate acestea, la un alt program masteral, din cadrul aceleiaşi facultăţi, s-au acordat 4 burse: dintre acestea, una a fost bursă socială, în schimb, celelalte trei, surpriză!, prima acordată pentru media 10, însă celelalte două acordate pentru mediile 9,90, respectiv 9,50.

 

Altfel spus, ar fi trebuit sa fie o chestiune de noroc şi de alegerea programului masteral în aşa fel încât să nu fie prea mare concurenţă şi, deci, şanse mai mari pentru obţinerea unei burse în anul II. Şi cum mai sunt în felul ăsta trataţi în mod egal studenţii? Dimpotrivă, am spune că, cei mai merituoşi, au fost chiar dezavantajaţi.

Întrebând la secretariatul facultăţii care au fost criteriile pe baza cărora s-au acordat bursele şi cum se poate ca un student cu medie mai mică să obţină o bursă de studiu, răspunsul a fost unul evaziv, demn de sistemul bugetar din România: “Ne pare rău, dar aceştia au fost banii trimişi la minister”.

De asemenea, nu a existat nici posibilitatea de a depune o contestaţie, tot din acelaşi motiv: nu se poate face oricum nimic, întrucât nu mai sunt bani.

Fără alte explicaţii, fără transparenţă, fără a răspunde studenţilor la întrebări cu privire la un drept al lor.

Este un caz particular, e drept, care mi-a fost ceva mai accesibil, intrând în contact cu persoane direct implicate în acesta. Situaţia nu e însă una izolată.

Care e motivul pentru care astfel de lucruri se fac în umbră? De ce nu e respectat un drept al studenţilor? De ce nu le sunt ascultate nemulţumirile şi, mai ales, de ce nu li se oferă nişte răspunsuri la lucruri care îi priveşte în mod direct.

Aşteptăm (încă) să fim trataţi cu mai mult respect, cu demnitate şi cu egalitate în mediul universitar. Aşteptăm să ni se respecte drepturile şi să se ofere mai multă transparenţă în abordarea problemelor care ne implică. Şi , nu în ultimul rând, mai multă seriozitate în tratarea problemelor studenţilor şi în oferirea facilităţilor care să ne facă să beneficiem de un nivel de educaţie înalt calitativ.

 

 

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

+ 57 = 60

0 commentarii