Căminele Universităţii din Bucureşti văzute prin ochii studenţilor

April 7, 2014 in București by Veronica Lazarescu

Conţinutul articolului are la bază o cercetare exploratorie, realizată şi coordonată de Departamentul de Cercetare şi Statistică din cadrul AS-SAS (Asociaţia Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială), cu scopul de a identifica modul în care studenţii se raportează la căminele Universităţii din Bucureşti.

Datele exprimate în acest raport sunt culese prin utilizarea unui chestionar aplicat studenţilor din UB în perioada 9-17 februarie 2014. Chestionarul a fost publicat online pe pagini şi comunităţi virtuale ale studenţilor, iar eşantionul constă în 178 de respondenţi dintre care 165 sunt viabili ca fiind chiriaşi ai căminelor UB. Rezultatele chestionarului se transpun in urmatoarele constatări:

Aproximativ 2/3 dintre respondenţi (109/165) consideră că spaţiul din cameră este prea mic pentru numărul de colocatari, iar media de 3.2/5 acordată gradului de satisfacţie cu numărul de colocatari (unde 5 reprezintă foarte mulţumit), se poate traduce ca „ok”.

Media condiţiilor de cămin pe o scară de la 1 la 5 (unde 1 reprezintă gradul cel mai scăzut de mulţumire, iar 5 gradul cel mai ridicat), realizată în urma distribuţiei răspunsurilor la chestionar, este următoarea:

-căldură 4,3  ☺

-apă caldă 4,1  ☺

-număr colocatari 3,2 ☺

-dimensiunea camerei 2,9 ☹

-mobilier 2,9 ☹

-curăţenie 2,6 ☹

-băi 2,4  ☹

Astfel, putem trage concluzia că la categoria <<apă caldă>> şi <căldură>, căminele au îndeplinit în mare parte aşteptările studenţilor, însa în privinţa condiţiilor din băi (care includ curăţenie, dotare şi funcţionare), precum şi a curăţeniei sau mobilierului, studenţii au aşteptări mai mari.

Studenţii au avut posibilitatea de a menţiona orice neregulă pe care au constatat-o în căminele Universităţii, rezumatul fiind următorul:

Există unele probleme legate de igienă în grupurile sanitare, nefolosindu-se soluţii speciale de curăţare şi igienizare sau orice fel de dezinfectant, ci doar detergenţi de curăţare a hainelor. În unele cazuri, atât capetele de la duşuri cât şi gresia sunt vechi şi sparte sau nu funcţionează corepunzător.
O altă problemă semnalată constă în cea a gândacilor prezenţi atât în camine, cât şi în campus, fiind un rezultat al lipsei de igienă, dezinfecţie şi dezinsecţie. Studentii susţin că nu se face dezinsecţie, iar motivul invocat în situaţiile în care aceştia au cerut explicaţii, a fost acela că Universitatea din Bucureşti nu procură căminelor soluţii special pentru aşa ceva.

În unele cămine, la intrarea în corpul clădirii, portarul solicită selectiv actul de pentru identificare şi consemnare în registrul persoanelor şi îl păstrează până la părăsirea căminului de către persoana în cauză. Actul de identitate nu poate fi reţinut în afara cazurilor prevăzute de OUG 97/2005, acest caz neîncadrându-se în ordonanţa menţionată anterior.

S-a evidenţiat o pondere mare a studenţilor care au semnalat prezenţa în camine a persoanelor care nu mai au statutul de student. Din discuţiile pe care studenţii le-au purtat cu persoanele „nestudente” cazate în căminele UB, aceştia au ajuns la concluzia că respectivii au primit locurile în mod ilegal sau le-au cumpărat.

În privinţa serviciului de pază, studenţii au menţionat că, în unele cazuri, portarii lipses de la post şi în nenumărate rânduri au fost sesizaţi în stare de ebrietate, iar în unele situaţii aceştia au interzis accesul automobilelor în curtea căminelor sub pretextul că, dacă le-ar permite, ar trebui să le verifice şi nu sunt dispuşi să facă acest lucru.

De asemenea, este de necontestat faptul că în Căminul Leu C în luna octombrie, pe lângă regie, s-a perceput o taxă de garanţie(în total 250 lei), iar studenţilor li s-a solicitat să inapoieze chitanţele care dovedesc plata. Majoritatea studenţilor consideră că s-a comis o ilegalitate. Un student a ţinut să îsi exprime vehement nemulţumirea legată de prezenţa sobolanilor în campusul Grozăveşti. A descris detaliat problema printr-un e-mail şi a ataşat poze mesajului său:

În urma cercetării, Asociaţia Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială a emis o listă de recomandări adresata Universităţii din Bucureşti.

„Ne oferim atât să încurajăm şi să monitorizăm implementarea recomandărilor noastre, cât şi să participăm activ la îmbunătăţirea condiţiilor din căminele UB, prin identificarea nevoilor în rândul studenţilor sau contribuind la descoperirea soluţiilor optime, aducând în prim plan studenţii Universităţii.”

Le mulţumim tuturor respondenţilor pentru suportul acordat prin completarea chestionarului. De asemenea, dacă întâmpini o problemă legată de căminele Universităţii din Bucureşti, poti să o sesizezi aici https://docs.google.com/forms/d/1S0Edi_8iC_7TgLqM6haxD1db4xrrqHWWajFf7VUokEw/viewform, urmând să inaintăm problemele către conducerea Universităţii.

Veronica Lăzărescu
Vicepreşedinte Cercetare şi Statistică
Asociaţia Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

8 + 2 =

0 commentarii