A calculat cineva cat pierde statul roman pregatind in facultate si in rezidentiat medicii si alte cadre sanitare care pleaca din tara?!

April 7, 2014 in Analiză by Ligia Anca

Ceea ce se poate citi mai jos sunt extrase de pe site-uri, care la o usoara verificare, apar  aproape de realitate.  Suma totala este importanta.

În ultimii cinci ani, peste 45.000 de angajați din Sănatate au plecat să muncească în străinătate.

E adevarat ca o parte dintre cei care pleaca sunt studenti care platesc taxele, dar o alta buna parte sunt cei care beneficiaza de invatamant gratuit.

În topul celor mai scumpe universităţi de stat din Capitală se află Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. Studentul înscris la un loc cu taxă la Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie va scoate din buzunar nici mai mult nici mai puţin de 9.000 de lei. Cei care au optat pentru un loc cu taxă la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală şi Moaşe plătesc 6.000 de lei.

Particularul bate însă taxa de lux de la medicina de stat. Universitatea Titu Maiorescu cere pentru un an de şcolarizare la Medicină – 11.025 lei, Medicină Dentară – 13.275 lei, Farmacie  – 13.500lei. La Asistenţă Medicală Generală taxa este de 6.750 lei. În anul V şi VI de studii, Universitatea oferă o reducere de 2.250 de lei la Medicină şi 4.275 lei la Farmacie.

Colegiul medicilor anunţă că 2.600 de doctori au plecat numai în 2013 să lucreze în spitale din străinătate. Astfel, numărul total al celor care au părăsit România în ultimii şase ani trece de 15.000.

Numărul medicilor care au părăsit sistemul în 2013 ar putea fi chiar mai mare, deoarece datele Colegiului Medicilor se referă la primele 10 luni ale anului. Destinaţiile preferate de doctori sunt, în ordine, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia.

De altfel, un studiu recent apărut arăta că cei mai mulţi medici străini care lucrează în Germania provin din România.

Medicii sunt atraşi în străinătate, în primul rând, de salarii. În România, un medic are un salariu de bază cuprins între 200 şi 1.500 de euro, în funcţie de vechime, pe când în străinătate venitul lunar pleacă de la 1.700 de euro şi poate ajunge până la 12.000 de euro.

Plecarea doctorilor se face din ce în ce mai simţită în spitale. Acum doi ani, erau angajaţi 20.000 de medici şi acopereau doar 70 la sută din nevoile sistemului. Astăzi, în spitale mai sunt mai puţin de 15.000 de medici, mai puţini decât cei care au plecat.

Exportăm mai mult decât producem

Pierd pacienţii din cauza acestui exod, dar pierde şi statul. Pentru formarea unui singur medic, timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, 51.000 de lei în total. Exodul doctorilor a costat statul peste 3,5 miliarde de lei numai în ultimii şase ani.

Bine ca desi saraci, cum suntem, mai ales privind invatamantul, ne permitem sa pregatim cadre sanitare inalt si mediu calificate pentru statele occidentale, pe gratis!

(0)(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

34 + = 37

1 commentariu

 1. Romania nu pierde nimicprin formarea in exces a medicilor (!) Citeste mai departe.
  Intr-adevar, Romania produce vreo 6-7000 de medici, atat cat produce Franta, cu o populatie de 3 ori mai mare. Deci Ro produce medici in exces.
  Scopul este tocmai acesta: de a crea un exces de populatie de medici, care, odata terminati (facultate), nu mai au de ales (majoritatea) decat sa profeseze. Se produce atunci fenomenul de concurenta, statul spune (fie si virtual): "nu-ti convine? Am altii la poarta(=examenul de rezidentiat)!"
  Stati linistiti, nu pleaca decat putini rezidenti, probabil vreo 20%-30%. La cat de mizere sunt conditiile, credeti-ma ca, daca ar putea, ar pleca mancand pamantul. Va dati seama ca uneori nici mancarea in spital nu e asigurata, pentru 10 ore de munca?

  Medicii produsi de Romania (in ultimii 10 ani) sunt de obicei atat de slabi incat nu-i vrea nimeni.
  Ii vor numai zonele rurale din "strainezia", unde nu se duce nici picior de francez sau neamt. Va las sa cautati singura.

  In facultatile din Romania se copiaza pe rupte, examenele de dupa sunt o formalitate, nici nu se dau de fapt.

  Si cu asta cred ca am lamurit problema. Statul e destept ;) Produce de 2-3 ori mai multi medici, dar, medicul e platit apoi de 5-7 ori mai putin decat ar valora munca lui de fapt. Daca nu-i convine, n-are decat sa plece. Numai ca... ce sa vezi, nu prea are unde.

  (0)(0)