Promovarea egalității de șanse și a diversității în universități

October 5, 2015 in Eseuri și poze by Andreea Petrut

de Alexandru Sava

Egalitatea șanselor și a diversității în România momentan este un ideal ce trebuie atins în viitorul foarte apropiat. Când mă gândesc la egalitate, nu pun în balanță situația rromilor actuală, care într-adevăr este o problemă, mă gândesc la toți tinerii ce provin dintr-un mediu defavorizat, din zone unde principalul scop este supraviețuirea și nu educația. Acești tineri, în încercarea lor de a-și croi un drum în viață ajung să studieze la universitățile din țară prin muncă și eforturi uriașe. Centrele universitare ridică unele standarde sociale și economice ce depășesc posibilitățile tinerilor. Ce facem cu acei tineri care trebuie să supraviețuiască într-un mediu academic cu standarde socio-economice ridicate? Îi lăsăm să supraviețuiască așa cum au făcut toată viața ?

Desigur, constituția împreună cu toate actele oficiale ne garantează drepturile și libertățile, iar acest subiect ne-a saturat pe toți și aproape că nu mai are nevoie de o dezbatere, concluziile fiind clare și deja impregnate în conștiința fiecărui individ. Credibilitatea acestora este nulă și este complet fals că cineva chiar încearcă să diminueze efectele tot mai puternice ale diferențelor tot mai evidente dintre studenți. Oare nu ar fi ideal ca într-un mediu academic sănătos toți studenții să fie egali? Să dispună de aceleași materiale de calitate, să aibă gratuitate în bibliotecile universităților? Să poată dispune de condiții decente de cazare și masă, care apropo sunt scumpe și de o calitate inferioară? Unde mai este egalitatea când colegul care tocmai a venit de la o limonadă din centru, coboară din mașina oferită de părinți pentru că a fost admis la facultate și tu, care tocmai te-ai împrumutat de bani să-ți xeroxezi un suport de curs pe care dacă nu îl ai asupra ta de fiecare dată, riști să nu înțelegi nimic?

Urma să pun întrebarea care dintre personaje are șanse mai mari să-și termine studiile, dar nu are rost. Dacă sunt atât de multe probleme conștientizate de ce nu ne ajută statul? Unde sunt banii pentru educație? Unde sunt campaniile în care învățăm să-i respectăm pe cei din jur și să conștientizăm că diversitatea într-o societate este un plus și nu un minus?

Consider că în momentul de față, noi, studenții, suntem o bombă cu ceas și abia aștept să explodăm. Abia aștept să fie o explozie serioasă pentru că schimbările vin încet și ineficient. Noi trebuie să dăm startul acesta pentru colegii noștri care abia își plătesc căminul, pentru colegii rromi care își doresc să părăsească mediul lor, pentru colegul cu dezabilități care nu poate ajunge pe băncile facultății pentru că nu are facilitățile necesare să facă asta. Ca să fim egali, trebuie să ne dorim să fim egali, ca să promovăm diversitatea, trebuie mai întâi să o înțelegem. Cum facem asta? Cum îi responsabilizăm pe aleșii noștri și pe ceilalți colegi? Ce mecanisme trebuie să folosim? Cum facem să promovăm aceste valori?

Pârghiile necesare le avem și cred că urmează să lucrăm la punctul solidaritate. Există organizații studențești puternice care daca s-ar solidariza până la cel mai mic detaliu, pe lângă promovarea acestor valori, ar putea veni cu soluțiile necesare schimbărilor. Haideți să ne unim, haideți să luptăm pentru interesele noastre comune, pentru colegii noștri și pentru generațiile viitoare. Putem să schimbăm viziunea studenților asupra mediului academic, putem să le oferim șansa profesorilor care își doresc un aer occidental în sălile de curs.

Eu sunt dispus să lupt pentru această cauză. Voi?

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a iniţiatorilor acestui proiect. Întreaga răspundere asupra originalităţii, corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului articolului.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a iniţiatorilor acestui proiect. Întreaga răspundere asupra originalităţii, corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului articolului.

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

8 + 1 =

0 commentarii