Promovarea egalității de șanse și a diversității în universităţi

October 5, 2015 in Eseuri și poze by Andreea Petrut

de Elena Ancuţa Creţu

Am putea crede că într-o epocă modernă avem și oameni moderni şi cu o minte deschisă. Oameni care să înţealegă că e bine să fii diferit, pentru că diversitatea ne face să evoluam, pentru că diferit nu e ceva rau, diferit înseamna unic, ceva unic e ceva preţios. Şi ar trebui să ne preţuim şi să ne respentăm între noi, pentru o convieţuire armonioasă şi prosperă. Dar ce am spus mai sus nu este decât utopia care trebuia să se fi aşezat de ceva timp pe Pământ, dar se lasa mult așteptată.

Mulți oameni din zilele noaste sunt rai, alții nu au încredere în ei și sunt naivi, sigur că există și oameni buni și ambițioși care vor să îi ajute pe cei din jurul lor, dar eu consider că sunt depășiți numeric de prima și cea de-a doua categorie enumerată. Oamenii răi sunt ambitioși, vor să fie mereu mai sus, dar nu prin propriile puteri, ci călcând pe cei naivi. Distrugându-le visele și speranțele unor anumite persoane ( pentru ca ei nu sunt la fel de albi, la fel de inteligenti, la fel de înstăriți etc.) pentru că doar așa își pot hrăni orgoliul, asa consideră ei că pot dovedi că sunt mai presus de toți ceilalti.

Cu toții ne naștem egali, cu niște drepturi care ne sunt mai mult sau mai puțin respectate și e de datoria noastră să luptam pentru ele, să ne facem auziți. Când ajungem într-un mediu universitar ne gândim ca vom avea parte de acei oameni deschisi de care va povesteam la început, dar mare mi-a fost mirarea când am văzut că nu e deloc așa, că acei oameni “răi” se mai gasesc și pe aici și nu doar printre studenți ci și printre cadrele didactice. Personal nu m-am confruntat cu vreun caz de discriminare în cadrul universității, dar am auzit multe întâmplări de la alți studenți. Și pot spune că m-am confruntat cu discriminarea în viața de zi cu zi, pentru că provin dintr-o anumită zonă sau pentru că nu arat conform anumitor “standarde” de frumusețe promovate în media și nu m-am simțit deloc bine în acele momente.

Îmi doresc ca aceste lucruri să se reducă, știu că e imposibil să fie eradicate într-un timp scurt, dar trebuie să începem cu puțin, trebuie să le arătăm oamenilor că este o mândrie să fii tu, să fi așa cum ești, așa cum îți dorești.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a iniţiatorilor acestui proiect. Întreaga răspundere asupra originalităţii, corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului articolului.

 

 

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

98 − = 95

0 commentarii