FII DIFERIT! PRIVEȘTE DINCOLO DE APARENȚE!

October 5, 2015 in Eseuri și poze by Andreea Petrut

de Diana Zaharia

Cu toții știm că egalitatea de șanse și diversitatea în societate, în acest caz, în universitate, trebuie să fie printre principiile de bază după care se ghidează aceasta. Acceptarea faptului că fiecare persoană este unică și se diferențiază prin personalitate, concepții și modul în care privește viața, este primul pas spre o societate mai unită.

În primul rând, egalitatea de șanse și diversitatea se reflectă în atitudinea corectă și fără prejudecăți față de cei din jurul nostru. În ceea ce privește mediul universitar, acesta trebuie să încurajeze și să aprecieze diversitatea, și de asemenea, să promoveze demnitatea. Spre exemplu, studenții admiși la facultate provenind de la liceele din zone rurale n-ar trebui să fie prejudecați sau tratați ca și cum n-ar avea potențial intelectual, ci integrați și sprijiniți în aceeași măsură ca oricare alt student care a avut șansa de a studia la un liceu de mare prestigiu.

Totodată, un mediu universitar corect trebuie să ofere șanse egale studenților și să pună accent mai mult pe cunoștințele studentului, ținând mai puțin cont de locul sau modul în care acesta le-a dobândit.

În al doilea rând, atunci când vorbim despre egalitate de șanse și diversitate avem în vedere faptul că orice persoană indiferent de vârstă, dizabilități, orientare sexuală, etnie, religie, gen trebuie să aibă aceleași drepturi și condiții necesare acumulării cunoștințelor în universitate. Spre exemplu, vârsta nu trebuie să fie o variabilă importantă de luat în considerare. Într-un mediu universitar tolerant și corect, toți studenții înscriși, indiferent de vârstă, trebuie văzuți ca pe o resursă valoroasă a societății ce poate ajuta la progresul acesteia pe plan intelectual și profesional.

Fiecare student are, pe de o parte, resurse ce pot fi împărtășite cu ceilalți și, pe de altă parte, nevoia de a afla lucruri noi de la alții. Universitatea trebuie doar să ofere cadrul propice în care fiecare să-și însușească noi cunoștințe și, în același timp, să le împărtașească pe cele deținute.

De asemenea, diversitatea lingvistică, culturală și religioasă trebuie promovate în facultăți. Datorită faptului că am avut recent o experiență internațională prin intermediul programului Erasmus, pot spune că studiul într-un mediu internațional te dezvoltă mult mai mult din punct de vedere personal si profesional. De aceea, universitatea trebuie să încurajeze cât mai mult și cât mai des studenții spre un schimb de experiență indiferent de țară sau durată.

Despre egalitatea de șanse și diversitate în universitate ar fi multe de vorbit, dar ceea ce este mai important este faptul că respectarea și aplicarea acestor principii depinde doar de noi, ca studenți, și de asemenea conducerea facultății/universității, precum și de toate persoanele implicate în mediul universitar. Schimbarea începe cu noi, dar continuă prin alții!

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a iniţiatorilor acestui proiect. Întreaga răspundere asupra originalităţii, corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului articolului.

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

53 + = 56

0 commentarii