“Să fim egali!”

October 5, 2015 in Eseuri și poze by Andreea Petrut

de Cosma Lucia

Giovanni Sartori în celebra sa carte „Teoria Democraţiei” scria că „nu îşi poate închipui un lucru mai complicat decât egalitatea”, egalitatea ca acel principiu care este chemat să fie pus în practică.

A fi egali nu înseamnă că suntem la fel. Oamenii se deosebesc între ei prin capacități, educație, preferințe sau priceperi. Diversitatea trebuie acceptată și respectată, pentru ca este un factor important al dezvoltării societații și culturii.

Egalitatea de şanse şi interzicerea discriminării constituie un principiu fundamental al oricărei democraţii care a cunoscut o dezvoltare dinamică şi care provoacă dezbateri aprinse în societăţile moderne.

Drepturile persoanelor din grupul LGBT, prezenţa simbolurilor religioase în instituţiile publice, acţiunile pozitive, portul vălului islamic în public, utilizarea unui limbaj political correctness sunt doar câteva subiecte care gravitează în jurul acestui principiu şi provoacă dezbateri publice care depăşesc adeseorilimitele academice şi se exprimă dincolo de violenţa de limbaj şi prin violenţa fizică.

Eu consider că o sursă importantă a inegalităţii şi discriminării este pasivitatea cetăţenilor. Tot Sartori spunea că „pentru a avea inegalitate ni se cere doar să lăsăm lucrurile să urmeze cursul lor dar dacă suntem pentru atingerea egalităţii, nu ne putem permite nicio clipă de relaxare”.

Îmi doresc să traiesc ziua în care oamenii vor devein puțin mai buni, în care vor ajunge să fie preocupați nu doar de propria persoană ci, și de ce se întâmpla în jurul lor. Nu imi pot explica uneori de unde există atâta ignoranță.

Se naste o sigură întrebare: Mai putem schimba ceva?

Da putem, suntem cu toții oameni și repirăm acelasi aer, vedem același cer, avem aceleași drepturi. E deja momentul să începem să ne purtăm ca atare, ca egali, fără prejudecați, fara steriotipuri.

Deci, concluzionând, să fim egali!!!

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a iniţiatorilor acestui proiect. Întreaga răspundere asupra originalităţii, corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului articolului.

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

8 + 1 =

0 commentarii