Un an de corupție în universitățile românești: vânzări de licențe, examene contra favoruri sexuale, incompatibilități, contracte ilegale. Călătoria continuă!

July 11, 2015 in Editoriale by Andreea Petrut

Autor: Andrei Astefanesei

Cele mai recente descinderi ale procurorilor la universitățile din Reșița și Craiova continuă călătoria procurorilor în instituțiile de învățământ superior din România. Doar în ultimul an, anchetatorii au făcut vizite, însoțiți de mascați, la mai multe universități: Cluj Napoca, Iași, Galați, București, Timișoara, Constanța. Iar ca să cităm dintr-un spot TV, azi dispărut, „Mai avem multe de descoperit! Călătoria continuă!“

Acțiunea finalizată în această săptămână, cea de la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, pare că a băgat spaima în absolut toți profesorii din învățământul superior românesc (mă rog, cei cu musca pe căciulă). Metoda folosită, cea a investigatorului sub acoperire, infiltrat ca student, îi face pe toți profesorii să se uite suspicios la fiecare cursant. Poate fi oricare dintre ei un investigator sub acoperire, trimis de procurori să arate corupția în toată splendoarea ei!

În cele ce urmează, România Curată vă prezintă un scurt istoric al cazurilor care au ajuns în atenția presei doar în ultimul an (începând din luna iulie 2014). Imaginea pe care ne-o oferă trecerea lor în revistă are prea puține lucruri în comun cu ceea ce înseamnă, măcar în teorie, ”mediu academic”: profesori care iau mită, care vând lucrări de licențe, intervenții pentru trecerea examenelor în schimbul favorurilor sexuale, incompatibilități, contracte atribuite ilegal sau eliberarea abuzivă a unor avize de specialitate.

Investigatorul procurorilor, aproape să fie violată de professor

La Reșița, o tânără, ofițer, a fost trimisă încă de anul trecut să se înscrie la Universitatea ”Eftimie Murgu” în primul an de facultate. Misiunea ei era una singură: să descopere corupția din această instituție, dacă există. Și există, a demonstrat-o cum nu se putea mai bine. Irina Oriol (55 de ani), decan al anului I al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept European şi Internaţional, și decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Florin Ionel Franţ (35 de ani) au fost documentați cel mai bine. Prima, conform ofițerului acoperit, primea plicuri cu bani, parfumuri și altele pentru promovarea examenelor, iar tânărul doctor în Economie făcea orice măcar pentru un sărut din partea studentei. Ba chiar a încercat să întrețină relații sexuale cu forța cu tânăra studentă sub acoperire. Amândoi sunt propuși pentru arestare preventivă.

Iată doar două episoade povestit de studenta lui Franț, investigatoarea sub acoperire:

„În continuare a insistat să mă sărute, mă ţinea de mână, a venit lângă mine în pat şi a început să mă mângâie pe picioare, să mă sărute pe mână şi pe gât. Deşi i-am spus să se oprească acesta continua să o facă şi mă ţinea strâns astfel încât să nu pot să mă ridic din pat. Când am reuşit să mă ridic, a făcut-o şi el, iar apoi a venit şi m-a strâns în braţe. Dacă acesta a văzut că nu cedez sub nicio formă mi-a propus altceva. Franţ Florin m-a întrebat câte examene am avut în iarna iar eu i-am răspuns că am avut şapte apoi mi-a zis că pentru ele ar trebui să-i dau şapte pupici, câte unul pentru fiecare, menţionând-i că este o plată bună…“

„După ce Franţ Florin mi-a spus că va trebui să-l conving să dau examenul mai devreme doar cu el, a încercat să mă sărute de mai multe ori, m-a sărutat forţat pe gură şi chiar m-a trântit în pat punându-se peste mine şi încercând din nou să întreţină forţat relaţii sexuale cu mine. A insistat să mă sărute întrebându-mă ironic dacă ştiu să o fac sau sunt “la grădiniţă”. Mi-a cerut să-l sărut şi astfel voi da examenul când vreau eu, iar eu i-am spus că nu pot invocând diverse motive. După ce s-a enervat că nu vreau să fac ce-mi cere, mi-a zis că va avea răbdare şi vom face cum zic eu, după care m-a pus cu faţa la perete şi mi-a ridicat fusta trăgându-mă de cap  şi sărutându-mă cu forţa. L-am rugat să mă lase în pace şi să nu mai insiste.“

În plasa procurorilor a sărit, la pachet, și Marian Mihăilă, președintele Senatului Universității condusă de Doina Frunzăverde, soția baronului local Sorin Frunzăverde, cercetat de DNA.
Percheziții la UMF Craiova: opt profesori acuzați că luau mită pentru note bune

Optzeci de persoane au fost duse la audieri, tot în această săptămână, în urma percheziţiilor de la Craiova, după ce ofiţerii DGA şi procurorii Parchetului General au descins la Universitatea de Medicină şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Mai mulţi profesori sunt bănuiţi că au luat mită de la studenţi, conform unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) sunt vizate Facultatea de Medicină şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, opt profesori fiind suspectaţi că ar fi luat bani de la studenţi, pentru a le da note de trecere. Studenții trebuiau să plătească sume cuprinse între 50 şi 100 de euro pentru fiecare examen pentru a primi o notă de trecere.

Prodecan la ASE București, vindea licențe studenților. Prima instanță: 6 ani de închisoare

Într-un caz devenit public în urmă iulie anul trecut, fostul prodecan al Facultăţii de Finanţe-Bănci din Academia de Studii Economice (ASE), Cosmin Şerbănescu, a primit în primă instanță 6 ani de închisoare pentru vânzarea de licențe. Decizia nu este definitivă, fiind imediat contestată la Curtea de Apel București. Conform judecătorilor de la Tribunal, Cosmin Șerbănescu determina studenţii să îi dea mită fie spunându-le că au lucrări de calitate “îndoielnică”, fie acordându-le ajutorul de a le elabora “o cunoştinţă” tezele de diplomă, se arată în motivarea sentinţei de condamnare a acestuia.

“Instanţa reţine că inculpatul a avut aceeaşi rezoluţie infracţională în sensul că pe de o parte acesta prevedea rezultatele actelor de executare cât şi le urmărea, existând pentru acesta o practică de a pretinde sume de bani studenţilor, sens în care instanţa are în vedere numărul foarte mare cât şi a modului de săvârşire: ori îşi arăta nemulţumirea cu privire la calitatea îndoielnică a lucrărilor elaborate de studenţi în apropierea termenului de predare – metodă aplicată studenţilor care încercau să-şi elaboreze singuri lucrările – ori prin acordarea ajutorului de a le elabora ‘o cunoştinţă’ lucrările – pentru studenţii mai puţin interesaţi de elaborarea personală a lucrărilor”, se arată în motivarea deciziei de condamnare la şase ani pentru luare de mită, de către Tribunalul Bucureşti.
Percheziții Universitatea Tîrgu Jiu: licențe gata făcute la vânzare, mită pentru note

Procurorii au făcut în primăvara acestui an percheziţii și la Universitatea din Târgu Jiu, într-un dosar în care sunt cercetaţi un profesor şi studenţi care i-ar fi dat mită pentru a-i ajuta să obţină note de trecere la examenul de licenţă şi pentru a le da lucrări de licenţă gata făcute.

Conform procurorilor de la Parchetul General, un cadru didactic universitar şi studenţi sunt cercetaţi în acest caz pentru dare mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu. Cadrul didactic este suspectat că, în cursul lunilor iulie – septembrie, ar fi solicitat şi primit bani de la studenţi “pentru a le facilita obţinerea unor rezultate favorabile la examenul de licenţă, precum şi a le furniza lucrări de licenţă gata elaborate”.
Caracatița de la UMF Iași: incompatibilități, trafic de influență, luare de mită. „Patu’ sau patru“

În acest an, procurorii DNA au făcut mai multe acțiuni, însoțiți de mascați, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași privind suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni comise în perioada 2014 – 2015. Potrivit procurorilor, perchezițiile au avut legătură cu fostul rector Vasile Astărăstoae privind împotrivirea la executarea hotărârii ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea sa și influențarea Senatului universității.

Cu altă ocazie, procurorii le-au vizat și pe Doina Azoicăi și Ionela – Lăcrămioara Șerban, decan și prodecan la Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași. Cele două cadre didactice au fost trimise în judecată pentru că ar fi înscris nelegal un student din Maroc direct în anul II de studii. Potrivit DNA, Azoicăi ar fi primit mită de la student o tavă și un ceainic argintate. În cazul Doinei Azoicăi, primele măsuri ale procurorilor au fost infirmate de judecători, ea fiind repusă în funcție înaintea începerii procesului penal.

Ultimii călcați de procurori au fost Carmen și Gheorghe Dorobăț, el fiind șeful Catedrei Anestezie Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași. Cei doi soți au fost trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii spun că soția profesorului, care era și managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, era cea care cerea banii de la studenți.

Poate cel mai celebru caz de la UMF Iași este cel al profesorului Dumitru Păduraru. Potrivit procurorilor, medicul era poreclit de studente „profesorul patul sau patru“.

Procurorii sustin ca suspectul i-a solicitat unei studente să se gândească că nu va putea promova examenul nici măcar în sesiunea de reexaminări din vara anului 2015. „I-a propus ca, în cazul în care se hotărăște să-i satisfacă cerintele, să îl anunțe, iar el o va lua cu un autoturism și vor merge împreuna la un hotel pentru a întreține relații sexuale”.

“Mai ai o șansă! Dacă nu vii la patru, nu mai… Păsărică? Îți dau ultima șansă!”, i-a spus profesorul studentei, conform procurorilor. Păduraru a fost arestat și ulterior și-a dat demisia de la UMF Iași.
Percheziții UMF București pentru contracte acordate ilegal
Procurori ai Parchetului General și ofițeri de poliție au efectuat în primăvara acestui an zeci de percheziții în București și în județele Prahova, Giurgiu și Dâmbovița. Una dintre țintele procurorilor a fost și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din București.
Potrivit Parchetului General, procurorii investighează mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită și dare de mită. Reprezentanții UMF sunt suspectați că ar fi atribuit în mod ilegal contracte de achiziții publice.
“Din probele administrate în cauză a rezultat că persoane aflate la conducerea unei instituții de învățământ superior din București au atribuit contracte de achiziție publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achizițiilor publice, unor societăți comerciale deținute sau controlate de oameni de afaceri aflați în cercul lor relațional”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Astfel, achizițiile publice ar fi fost atribuite fără concurență și transparență și fără a fi respectat principiul eficienței utilizării fondurilor alocate și cel al tratamentului egal între operatorii economici. Ulterior, procurorii l-au trimis în judecată pe Dan Pahoni, director general administrativ și șef de lucrări la Catedra de Marketing și Aparatură Medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București pentru infracțiuni de corupție, legate de atribuirea de contracte de achiziții publice și mită.

Universtatea Dunărea de Jos din Galaţi: 100 de lei pentru nota 5
Cazul conferenţiarului universitar Mircea Iliev din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Universtatea Dunărea de Jos din Galaţi a ajuns în atenţia procurorilor DNA în urma a 27 de acuzaţii de luare de mită din partea studenţilor din anul II, susţinuţi de Liga Studenţilor din Universtatea Dunărea de Jos din Galaţi. Potrivit procurorilor, acesta pretindea câte 100 de lei de la studenții care aveau nevoie de trecerea examenului cu nota 5.

Universitatea “Ovidius“ Constanţa: profesor prins în flagrant când lua 200 de euro mită

Profesorul universitar Gheorghe Ţarălungă, de la Universitatea “Ovidius“ Constanţa, prins în timp ce primea 200 de euro mită de la un student grec pentru a-l promova la un examen, a fost arestat preventiv, el fiind suspendat din toate activităţile didactice şi administrative.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA Constanţa, studentul grec Evangelos Faloutsos i-a oferit lui Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa – disciplina Farmacologie, Farmacoterapie, Farmacie Clinică, suma de 200 de euro în scopul de a-l promova la examenul pe care îl susţinea la disciplina Farmacie Clinică din anul V de studii. Flagrantul a fost realizat chiar în biroul profesorului de la sediul Facultăţii de Farmacie.

Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj Napoca: licențe vândute la bucată pentru cu 200 de euro

Florin Radu Pintea, lector universitar și profesor la disciplinele Bazele Marketingului și Politici de Marketing din Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj Napoca, a fost reținut pentru luare de mită. Conform procurorilor, profesorul vindea lucrări de licență cu 200 de euro, o activitate clasică deja în mediul universitar, după cum s-a putut observa din acțiunile procurorilor. Profesorul Pintea nu a fost arestat. El a colaborat cu anchetatorii și este cercetat în libertate.
Universitatea de Vest din Timișoara: preparator prins în flagrant cânt primea bani

Ovidiu Aritoni, preparator de informatică la Facultatea de Matematică – Informatică, din Universitatea de Vest din Timișoara, a fost reținut 24 de ore după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua 600 de lei de la trei studenți, pentru că aceștia ar fi urmat să promoveze examenul la disciplina „Șabloane de proiectare”. El este cercetat în stare de libertate.

Un caz atipic la Universitatea București

Pe data de 29 mai 2015, procurorii au anunțat percheziții și la Universitatea București, în dosarul privind avizarea micro-hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. Vizată a fost Facultatea de Geologie și Geofizică, care administrează geoparcul. Cercetările privesc modul în care au fost eliberate documente favorabile avizării micro-hidrocentralei, deși nu există un plan de management al geoparcului, iar legea impune condiții extrem de restrictive privind construirea de MHC-uri în arii protejate. Universitatea București a anunțat, zilele trecute, suspendarea lui Alexandru Andrășanu din funcția de director al Geoparcului Dinozaurilor.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul www.romaniacurata.ro

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

87 − = 81

0 commentarii