Protest la UNATC. Studenții se solidarizează cu lectorul Andrei Rus, amenințat cu desfacerea contractului de muncă

May 30, 2015 in Editoriale by Andreea Petrut

Autor: Andreea Petruț

Studenţii din Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) “Ion Luca Caragiale” vor protesta mâine (vineri, 29 mai), de la ora 12.00, la sediul instituției, împotriva deciziei Comisiei de  Etică de desfacere a contracului de muncă al lui Andrei Rus, critic de film şi lector UNATC. Aceştia au lansat şi o petiţie prin care solicită investigarea şi stoparea abuzurilor îndreptate asupra lectorilor Andrei Rus şi Andrei Gorzo. Aceștia au fost convocați la Comisia de Etică pe motiv că ar fi lezat  imaginea instituţiei, reclamând în spaţiul public o serie de probleme precum: meditaţiile particulare oferite de unii profesori care se aflau în comisiile de examinare, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu fără nicio justificare, presiunile care au fost făcute pentru demisia fostului decan al Facultăţii de Film, Sorin Botoşăneanu, şi luări de poziţii cu caracter rasist, xenofob şi antisemit ale unor cadre didactice din UNATC, Sergiu Anghel (preşedinte Senat), Florin Zamfirescu şi Doru Ana.

În luna martie a acestui an, redacţia Film Menu, coordonată de lectorul Andrei Rus, a lansat o scrisoare publică către rectorul universităţii, Adrian Titieni (scrisoare care a depăşit 45.000 de vizualizări), în care este relatat conflictul dintre acesta şi o parte a corpului profesoral al Facultăţii de Film, precum şi demersurile întreprinse de cei din urmă în încercarea de a găsi căi de dialog instituţionale pentru lămurirea situaţiei.

La începutul acestei săptămâni, Andrei Rus a fost convocat de Comisia de Etică a UNATC, în calitate de pârât, al unui denunţ al profesorului Sergiu Anghel. Acesta îi acuză pe Andrei Rus şi Andrei Gorzo de „informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției”. Comisia a decis desfacerea  contractului de muncă pentru lectorul Andrei Rus, înaintând decizia spre validare membrilor Senatului.

Contactat de România Curată, criticul de film Andrei Rus a declarat că în UNATC nu există şi nu se doreşte a fi construită o cultură a contestării, a dialogului şi a dezbaterii, fără frică de consecinţe şi presiuni pentru cei care încearcă să îşi exprime opinia. Andrei Rus a mai adăugat că pentru el cel mai important lucru este ca situaţia din universitate să se îmbunătăţăţească şi să devină mai transparentă, deschisă spre dialog şi orientată spre nevoile studenţilor.

În petiţia lansată, studenţii cer rectorului, prof. univ. dr. Adrian Titieni, anularea deciziei Comisiei de Etică din data de 27.05.2015; investigarea modalității în care s-a desfășurat audierea lect. univ. dr. Andrei Rus în Comisia de Etică a UNATC și a probelor în baza cărora s-a luat decizia de desfacere a contractului de muncă al acestuia; anularea convocării de către Comisia de Etică a lect. univ. dr. Andrei Gorzo sub aceleași învinuiri, precum şi sancționarea a ceea ce studenții consideră a fi comportament homofob, xenofob, rasist și antisemit manifestat public de următoarele cadre didactice: prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, președintele Senatului UNATC Sergiu Anghel, prof. univ. dr. și șef al catedrei de Actorie din cadrul Facultății de Teatru, Doru Ana.

În topul transparenţei universităţilor lansat de Coaliţia pentru Universităţi Curate, UNATC ocupă locul 48 din cele 55 de universităţi analizate, fiind una dintre cele mai netransparente universităţi din România.

O serie de personalităţi, precum Dan Perjovschi, Radu Jude, Corneliu Porumboiu sau Gianina Cărbunariu şi-au exprimat deja solidaritatea cu criticul de film Andrei Rus, printre semnatarii petiției regăsindu-se Iulia Popovici, Ada Solomon, Mona Nicoară, Andrei Ujică, Radu Muntean sau Andreea Vălean.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul www.romaniacurata.ro.

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

− 7 = 3

0 commentarii