Organizațiile studențești, exemple de bună practică privind nediscriminarea în mediul academic: Diversity – fără prejudecăți, proiect al Asociației Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine

May 28, 2014 in Editoriale by Andreea Petrut

Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (ASLS) este organizația reprezentativă a studenților de la limbi străine – așa cum spune și numele, din Universitatea București. Principala preocupare a organizației este legată de reprezentarea drepturilor și intereselor studenților din facultate, atât prin influența deciziilor din structurile de conducerea ale facultății și universității, cât și prin activități dedicate monitorizării și îmbunătățirii serviciilor sociale oferite studenților sau de informare a acestora cu privire la drepturile și îndatoririle pe care le au. Mai mult decât atât, dat fiind specificul facultății, organizația desfășoară și o serie de proiecte multiculturale prin care promovează cunoașterea și înțelegerea altor culturi.

ASLS este una din organizațiile care s-au remarcat de-a lungul timpului prin preocuparea directă asupra probemei discriminării studenților în mediul universitar, dar și în societate, erijându-se într-un promotor al egalității de șansă pentru toți.. Astfel a luat naștere dorința de a demara unul dintre cele mai mari proiecte care promovează diversitatea în mediul academic organizat vreodată într-o universitate din România, proiectul Diversity – fără prejudecăți, care presupune o serie de evenimente și activității destinate tematicii proiectului desfășurate pe parcursul a două zile – 23 și 24 octombrie.

În rândurile de mai jos, reprezentații ASLS ne descriu proiectul:
”Trăim într-o lume în care suntem judecați la tot pasul, cu privirea de gheață a societății care nu iartă nimic, de la culoarea hainelor, până la cea a pielii, de la gusturile în muzică până la lungimea părului și numărul de cercei din ureche. Cu toate acestea, se susține sus și tare ideea de diversitate, de originalitate, de tratament egal pentru toată lumea și alte lucruri nobile de genul acesta. „Unde este hiba”? De ce „discriminăm” tot ce e diferit și când a devenit „original” sinonim cu „anormal”?

Sub motto-ul ASLS deschide noi orizonturi, ASLS organizează proiectul Diversity, acţiune ce face parte din seria de proiecte marca Aici Studenţii Lansează Societatea, ce are ca scop informarea şi responsabilizarea tinerilor şi studenţilor din cadrul Universităţii în legătura cu problematica discriminării în mediul universitar. Este o oportunitate de a înțelege mai bine concepte precum discriminare, diversitate, minoritate și grup de risc. Proiectul se va desfășura în perioada 23 – 24 octombrie, în sediul facultății din Pitar Moș. Pe parcursul acestor două zile, evenimentul va reuni o sumă de activități menite să contribuie la conștientizarea gravității problemelor cu care se confruntă atât  persoanele supuse prejudecăților sau stereotipurilor, cât și victimele discriminării.

Astfel, pe data de 23 noiembrie, proiectul va debuta cu o Bibliotecă Vie – concept ce transpune oamenii în postura de cărți și cititorii în postura de interlocutori. În esență, este o invitație la dialog, la un schimb de idei, o întâlnire între cei dornici să transmită și cei dispuși să asculte. În cadrul aceleiași zile, sala de consiliu va găzdui proiecția unui film tematic, accesul fiind permis pe baza de înscriere. Toate acestea se vor desfășura pe fondul unui mini târg al ONG-urilor sociale, printre invitați numărându-se Salvați Copiii, ARAS, ACCEPT, Carusel, PSI şi Romano ButiQ.

Pe data de 24 noiembrie va avea loc conferința „Problematica discriminării în mediul universitar”, ce tratează ca temă principală, cum e și firesc, discriminarea. Invitații acoperă o arie largă de activități, fiind prezente pentru a lua cuvântul persoane importante din domeniul avocaturii și psihologiei, dar și profesori ai facultăților de Filozofie și Limbi și Literaturi Străine, precum și un delegat al Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Finalul proiectului va fi marcat de o campanie de outreach în campusul Grozăvești, realizată cu sprijinul Love Plus, acțiune ce are drept scop informarea și responsabilizarea studenților în legătură cu infecția HIV și consecințele acesteia. În încheiere, vor fi aprinse lumânări pentru a comemora persoanele discriminate și decedate din cauza bolii SIDA.

Te invităm, așadar, între 23 și 24 octombrie, în Pitar Moș, să afli mai multe despre cum poți construi o lume diversă, o lume în care a fi diferit nu mai este o problemă și în care oamenii gândesc în afara oricărei cutii. ”

Proiectul este susținut și de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) – unul dintre partenerii evenimentului, care îi încurajează pe toți studenții din București să participe la activitățile proiectului. ANOSR este unul dintre puținii actori care promovează echitatea în sistemul educațional românesc, fiind de părere că orice tânăr cu potențial merită să fie sprijinit să acceseze, să parcurgă și să finalizeze învățământul superior, indiferent de mediul din care provine sau alegerile pe care le face, considerând de neacceptat orice formă de discriminare a studenților.

Este clar că schimbarea de paradigmă și mentalitate legată de sistemul educațional și modul în care privim societatea trebuie să vină de la tineri, iar astfel de inițiative merită să fie replicate și în alte universități din țară.

Poți afla mai multe despre proiect pe eventul de facebook creat pentru proiect: https://www.facebook.com/events/718459891562236/

Likes(0)Dislikes(0)

Comenteaza

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata. Campurile cu * sunt obligatori

69 − = 66

0 commentarii